Private Collection: Pukul 4 petang Yong Suan dah tutup |
Rumah Tumpangan dan Kedai Kopi Yong
Suan. Jangan melatah. Ini bukan kesah kedai makan Cina. Ini kesah jalan-jalan
cari makan. Malaysian style. Pertembungan dua budaya, Mamak dan Cina. Port Nasi
Ganja Ipoh torbayek sejak dua tahun setengah gua mengaji di Perak. Sejak mula sem
baru, baru sekali gua sempat layan. Kalau zaman muda-mudi dulu, nak kata tiap
minggu layan takde lah, tapi kerap lah juga.
Salam perkenalan dengan port Nasi
Ganja Ipoh ini kesah dua tahun setengah sebelum. Pencarian budaya lain daripada yang
lain di Ipoh. Bandar lama. Seni bina bangunan yang penuh sentimental dan punya
budaya unik tersendiri. Macam Ipoh White Coffee. Atau Telur Goyang. Atau pun Roti
Bakar. Sama kes juga dengan Nasi Ganja Ipoh. Tapi gua memang tak berapa nak
layan Nasi Vanggey Ipoh, sorry.
Nasi Ganja Ipoh. Atau nama lain yang
tertulis pada papan menu di Yong Suan; Nasi Kandar Ayam Merah Ipoh. Eh,
bukan, bukan. Bukan diorang letak ganja ke, marijuana ke, spender ke dalam nasi
lu. Hidangan basic Nasi Ganja Ipoh adalah nasi putih, ayam merah, kuah campur, telur
masin separuh, bendi dan mentimun. Dan yang ganjanya adalah hampas kelapa yang
diperap dengan campuran rempah-ratus. Itu ganjanya.
Nasi Ganja Ipoh bagi gua, macam
Ipoh juga, punya pembawaan budaya unik tersendiri. Dari kejauhan lu menapak
kaki lima, memang nampak kelibat orang berdiri panjang. Kalau lu jenis malas nak
beratur panjang, dipersilakan cergas mencari meja kosong, maaf, maksud gua,
kerusi kosong. Style sini, makan kongsi meja. Jangan lu bajet Kenamaan pula nak meja
clear untuk lu makan sorang. Memang kirim salam dan boleh pergi mampus.
Ambians dalam Yong Suan memang
mengasyikkan. Muhibbah, terpulang kepada penafsiran personal lu. Melayu, Cina,
India dan Lain-Lain tarahal kongsi meja. Sini makan style dah habis makan, sila
jadi bijak dengan memberi ruang untuk penggemar Nasi Ganja Ipoh yang lain pula.
Light rokok sebatang, cergas ke kaunter untuk membayar. Minuman pada aunty Cina
di kaunter kiri dan makanan pada mamak di kaunter kanan.
Gua kalau datang layan sini, suka
berbaris, tak kesah panjang mana pun. Feel. Tengok mamak sauk nasi putih berwap
panas fresh dari periuk tanah liat. Ayam merah kepak yang memang padu. Telur
masin separuh. Kuah campur tambah yang disauk begitu style dengan tangan (mamak ini pakai glove plastic). Bendi dan mentimun yang hanya sekadar penyeri tetapi gua memang jenis baik hati suka sedekah dekat member. Dan tidak dilupakan, ganja.
Cergas gua cari kerusi kosong, tapi
kesukaan gua berkongsi meja dengan strangers. Boleh beramah mesra macam tempoh
hari. Tapi anak gadis beliau tak berapa nak cun, hampeh. Nanti terkedek-kedek
amoi favourite gua (kesah dulu) datang ambil order air. Kata member gua,
minuman torbayek nak bilas rasa pedas adalah limau ais. Limau ais dia gua cakap
lu, tak jumpa kat tempat lain. Manis dia lain macam, campuran limau kasturi dan limau nipis. Nak
layan lagi, order sekali Roti Bakar dengan Caramel Castard, terangkat.
Lupa nak bagitau, lokasi Yong Suan
ini berdekatan dengan Balai Polis Pasir Puteh Ipoh. Senang-senang, nampak Esso
belah kiri, cergas lu mencari parking. Jangan lupa gores dan menang tiket
parking. Deret kedai sebelah sini Saleem (mamak juga) dan yang di sebelah sana
tu Yong Suan. Confirm jumpa. Kalau lu dah rasa macam gegaya sesat tu, jangan
malu, jangan segan, cergas roger gua, haha.
Geng Nasi Ganja Ipoh (dulu-dulu) |
Friday, 27 April, 2012, 5:34 PM
mantap gila kau punya blog.. jom nasi ganja.. aku blanja.
ReplyDeleteuish,serious?jom!aku kasik tips nak kipas kak ros,haha.
ReplyDelete